Ciasto mocca
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3242
Składniki:
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 250 g płatków migdałowych
- 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- 1 łyżeczka ziaren kawy do dekoracji ciasta
- 1 łyżeczka mielonej kawy
- Ciasto białe:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki cukru
- szczypta soli
- Ciasto ciemne:
- 4 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Płatki migdałowe przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia i przestudzić.
Przygotować białe ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, wsypać sól i razem ubijać. Następnie wsypywać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i ubijać na jednolitą masę, po czym przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną wysmarowanym masłem papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować ciemne ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie wsypywać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec wsypać do tego kakao, wszystko dokładnie zmiksować, następnie wyłożyć również na wysmarowany masłem papier do pieczenia i piec jak poprzednie ciasto. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i formy, przełożyć na stolnicę i przestudzić.
Serek homogenizowany zmiksować z 0,5 łyżeczki mielonej kawy, po czym część zmiksowanych składników rozsmarować łopatką na górze ciemnego ciasta i nałożyć na nie białe ciasto. Oba ciasta dobrze do siebie docisnąć ręcznie, po czym na całe białe ciasto wyłożyć pozostały zmiksowany ser z kawą.
Następnie ciasto posypać 0,5 łyżeczki mielonej kawy, udekorować całymi ziarnami kawy i oprószyć prażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.
Przygotować białe ciasto: żółtka oddzielić od białek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, wsypać sól i razem ubijać. Następnie wsypywać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i ubijać na jednolitą masę, po czym przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną wysmarowanym masłem papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika oraz formy i przestudzić.
Przygotować ciemne ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek i cukru ubić mikserem sztywną pianę, dodawać do niej po jednym żółtku, cały czas miksując, a następnie wsypywać do tego stopniowo mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na koniec wsypać do tego kakao, wszystko dokładnie zmiksować, następnie wyłożyć również na wysmarowany masłem papier do pieczenia i piec jak poprzednie ciasto. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i formy, przełożyć na stolnicę i przestudzić.
Serek homogenizowany zmiksować z 0,5 łyżeczki mielonej kawy, po czym część zmiksowanych składników rozsmarować łopatką na górze ciemnego ciasta i nałożyć na nie białe ciasto. Oba ciasta dobrze do siebie docisnąć ręcznie, po czym na całe białe ciasto wyłożyć pozostały zmiksowany ser z kawą.
Następnie ciasto posypać 0,5 łyżeczki mielonej kawy, udekorować całymi ziarnami kawy i oprószyć prażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.
Komentarze (0)