Humus ze słodkimi ziemniakami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2068
Składniki:
- 2 zielone papryki
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Na hummus:
- 400 g ciecierzycy
- 4 słodkie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować hummus: ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Słodkie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, po czym zalać je lekko osolona wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone ziemniaki połączyć z ugotowaną wcześniej ciecierzycą. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wlać do tego sok z limonki, oliwę z oliwek, składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć do miseczki. Paprykę umyć, osaczyć z wody, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Pokrojoną wyłożyć na talerz. Placki tortilli pokroić na kawałki, smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni do czasu, aż się przyrumienią, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Komentarze (0)