Humus ze słodkimi ziemniakami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2036
Humus ze słodkimi ziemniakami
fot. Connoisseur 4 The Cure / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 zielone papryki
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Na hummus:
  • 400 g ciecierzycy
  • 4 słodkie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Przygotować hummus: ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Następnie ugotować do miękkości w wodzie w której się moczyła i odcedzić. Słodkie ziemniaki obrać ze skóry, umyć, przełożyć do rondla, po czym zalać je lekko osolona wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Odcedzone ziemniaki połączyć z ugotowaną wcześniej ciecierzycą. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Wlać do tego sok z limonki, oliwę z oliwek, składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Ubitą masę przełożyć do miseczki. Paprykę umyć, osaczyć z wody, usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Pokrojoną wyłożyć na talerz. Placki tortilli pokroić na kawałki, smażyć na rozgrzanej oliwie na patelni do czasu, aż się przyrumienią, po czym ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów