Stek ze strusia
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3376
Składniki:
- 350 g mięsa ze strusia bez kości (udziec)
- 10 g kiełków rzeżuchy
- 2 łyżki sosu chili
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 0,5 szklanki czerwonego wina wytrawnego
- pieprz czarny
- sól
Opis przygotowania:
Mięso oraz kiełki rzeżuchy umyć i osączyć z wody. Mięso podzielić na porcje. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i wysmarować nim mięso. Potem oprószyć je szczyptą soli, pieprzu, suszonym oregano oraz tymiankiem, zalać olejem i na 1 godzinę wstawić do lodówki. Po tym czasie mięso wyciągnąć i zrumienić z każdej strony na rozgrzanym maśle na patelni. Do zrumienionego mięsa wlać wino wytrawne i dusić pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Gotowe ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i polać gotowym sosem chili. Wszystko posypać kiełkami rzeżuchy.
Komentarze (0)