Babeczki drożdżowe z rodzynkami i śmietaną

Oceń:
(2 głosy)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1042
Babeczki drożdżowe z rodzynkami i śmietaną
fot. fotografiche / elements.envato.com

Składniki:

  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • Na ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłego mleka 2%
  • 100 g rodzynek
  • 70 g masła
  • 30 g drożdży
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Na lukier:
  • 100 g cukru pudru
  • 2 białka jaj
  • 1 łyżka soku z cytryny

Opis przygotowania:

Rodzynki oraz suszoną żurawinę sparzyć osobno wrzącą wodą na sicie i odsączyć z nadmiaru wody.

Przygotować ciasto: drożdże przełożyć do kubka, zalać je 50 ml ciepłego mleka, po czym wsypać do tego 1 łyżkę cukru i dobrze rozetrzeć łyżeczką. Po roztarciu odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z pozostałym cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać roztarte wcześniej drożdże, pozostałe mleko i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wsypać sparzone rodzynki i jeszcze raz dobrze wyrobić. Odstawić je na 30 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto, podzielić na male porcje, włożyć je do papilotek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i wszystko piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić.

Przygotować lukier: cukier wsypać do kubka, dodać do niego białka jaj i dobrze rozetrzeć łyżeczką. Po roztarciu wlać do tego sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Wysmarować tym górę babeczek i pozostawić do zastygnięcia lukru. Kiedy lukier zastygnie, babeczki wyciągnąć z papilotek, przekroić je na połowy, wyłożyć na talerz i polać śmietaną kremówką.

Gotowe posypać sparzoną wcześniej żurawiną i posypać cukrem pudrem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów