Stek z tuńczyka w sosie maślanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3009
Stek z tuńczyka w sosie maślanym
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g steku z tuńczyka mrożonego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 arkusz glonów nori
  • 1 szalotka
  • sól
  • pieprz
  • Na sos maślany:
  • 4 szalotki
  • 2 łyżki sezamu
  • 0,5 kostki masła
  • 0,5 szklanki białego wina wytrawnego

Opis przygotowania:

Tuńczyka umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry. Następnie rybę natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem oraz solą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony, po czym ściągnąć ognia i przełożyć na talerz. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jedną pokrojoną szalotką posypać smażoną rybę. Nori sparzyć wrzątkiem, po czym pokroić w cienkie paski i dodać do składników.

Przygotować sos maślany: sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Wino oraz pokrojone 4 szalotki przełożyć do rondla i zagotować na małym ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone drobno masło i kiedy się rozpuści, całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko posypać sparzonym sezamem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów