Stek z tuńczyka w sosie maślanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3242
Składniki:
- 40 g steku z tuńczyka mrożonego
- 2 łyżki oliwy
- 1 arkusz glonów nori
- 1 szalotka
- sól
- pieprz
- Na sos maślany:
- 4 szalotki
- 2 łyżki sezamu
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki białego wina wytrawnego
Opis przygotowania:
Tuńczyka umyć, osączyć z wody i pokroić w plastry. Następnie rybę natrzeć oliwą z oliwek, oprószyć pieprzem oraz solą i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć po 1,5 minuty z każdej strony, po czym ściągnąć ognia i przełożyć na talerz. Szalotki obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Jedną pokrojoną szalotką posypać smażoną rybę. Nori sparzyć wrzątkiem, po czym pokroić w cienkie paski i dodać do składników.
Przygotować sos maślany: sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Wino oraz pokrojone 4 szalotki przełożyć do rondla i zagotować na małym ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone drobno masło i kiedy się rozpuści, całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko posypać sparzonym sezamem.
Przygotować sos maślany: sezam przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1,5 minuty. Potem ściągnąć z ognia. Wino oraz pokrojone 4 szalotki przełożyć do rondla i zagotować na małym ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone drobno masło i kiedy się rozpuści, całość doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dokładnie wymieszać i dodać do potrawy. Wszystko posypać sparzonym sezamem.
Komentarze (0)