Masło cytrynowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4178
Składniki:
- 220 c cukru
- 120 g masła
- 4 jajka
- 4 cytryny
- 1 żółtko
Opis przygotowania:
Cytryny sparzyć szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Następnie skórkę zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach i wycisnąć sok z cytryn. Wyciśnięty miąższ odrzucić. Masło stopić w rondku i rozpuścić na małym ogniu z cukrem. Ubić mikserem 4 jajka oraz osobno 1 żółtko. Ubite dodać do rozpuszczonych składników na ogniu i wlać do tego wyciśnięty sok cytrynowy oraz startą skórkę cytrynową. Całość dokładnie wymieszać i gotować przez 10-15 minut, cały czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie wszystko ściągnąć z ognia i przestudzić. Gotowe wyłożyć do miseczki, albo do słoika i zamrozić.
Komentarze (0)