Stek wołowy z serem i grzankami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3620
Składniki:
- 400 g mięsa wołowego z kością na stek
- 30 g sera gruyere
- 15 dag pieczarek
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ogórek zielony
- 1 cebula biała
- 1 cebula czerwona
- 1 łyżeczka tymianku
- szczypta majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wołowinę podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem i smażyć do miękkości mięsa na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia podlać mięso 2 łykami wody. Usmażone przełożyć na talerz. Marchew i ogórka poszatkować na tarce jarzynowej, dodać pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, zalać octem balsamicznym, doprawić szczyptą pieprzu oraz soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie całość przełożyć na stek. Jajko roztrzepać na talerzu widelcem, obtoczyć w nim pokrojone na trójkąty kromki chleba tostowego, posypać majerankiem i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Następnie przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć przez 3 minuty. Usmażone pieczarki dodać do pokruszonego sera gruyere, zmiksować razem i przełożyć na grzanki.
Komentarze (0)