Stek wołowy z serem i grzankami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3620
Stek wołowy z serem i grzankami
fot. Special*Dark / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 400 g mięsa wołowego z kością na stek
  • 30 g sera gruyere
  • 15 dag pieczarek
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ogórek zielony
  • 1 cebula biała
  • 1 cebula czerwona
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta majeranku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wołowinę podzielić na porcje, oprószyć pieprzem, solą, majerankiem i smażyć do miękkości mięsa na rozgrzanym oleju. W czasie smażenia podlać mięso 2 łykami wody. Usmażone przełożyć na talerz. Marchew i ogórka poszatkować na tarce jarzynowej, dodać pokrojoną w plastry czerwoną cebulę, zalać octem balsamicznym, doprawić szczyptą pieprzu oraz soli, wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie całość przełożyć na stek. Jajko roztrzepać na talerzu widelcem, obtoczyć w nim pokrojone na trójkąty kromki chleba tostowego, posypać majerankiem i smażyć z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Następnie przełożyć na talerz. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, dodać pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać pieczarki pokrojone drobno i smażyć przez 3 minuty. Usmażone pieczarki dodać do pokruszonego sera gruyere, zmiksować razem i przełożyć na grzanki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów