Stek wieprzowy z grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3961
Składniki:
- 4 steki wieprzowe
- 1 kalafior
- 4 kukurydze z puszki
- 5 dag zielonej fasolki szparagowej
- natka pietruszki
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- przyprawa do mięsa
- Na sos:
- 40 dag pieczarek
- 1,5 łyżki maki
- 2 łyżki masła
- 0,5 szklanki śmietany
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości razem z fasolką szparagową w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Dodać do tego kukurydzę z puszki. Steki posolić, oprószyć pieprzem, przyprawą do mięsa i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie dodać do warzyw. Przyrządzić sos: Pieczarki pokroić w plastry. Masło rozpuścić, na patelni, dodać do tego mąkę i rozetrzeć. Dodać grzyby, sól, pieprz i zagotować na wolnym ogniu, po czym ściągnąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać i polać steki. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)