Stek wieprzowy z grzybami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3961
Stek wieprzowy z grzybami
fot. jetalone / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 steki wieprzowe
  • 1 kalafior
  • 4 kukurydze z puszki
  • 5 dag zielonej fasolki szparagowej
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa
  • Na sos:
  • 40 dag pieczarek
  • 1,5 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 0,5 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować do miękkości razem z fasolką szparagową w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Dodać do tego kukurydzę z puszki. Steki posolić, oprószyć pieprzem, przyprawą do mięsa i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Następnie dodać do warzyw. Przyrządzić sos: Pieczarki pokroić w plastry. Masło rozpuścić, na patelni, dodać do tego mąkę i rozetrzeć. Dodać grzyby, sól, pieprz i zagotować na wolnym ogniu, po czym ściągnąć z ognia, wlać śmietanę, wymieszać i polać steki. Całość udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów