Ciasto pomidorowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2947
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki masła roślinnego
- 2 łyżeczki mielonego oregano
- 2 łyżeczki drobno pokrojonej natki pietruszki
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 szklanka śmietanki sojowej
- 1 łyżeczka świeżo pokrojonego tymianku
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki suszonych pomidorów
- 0,5 łyżeczki soli
- 1 arkusz papieru do pieczenia
Opis przygotowania:
Pomidory suszone zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i pokroić drobno. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojoną drobno pietruszkę, oregano, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory, ocet, masło roślinne, śmietankę sojową i wyrobić lejące ciasto. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 stopni i na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, usunąć papier i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)