Ciasto pomidorowe

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2947
Ciasto pomidorowe
fot. norwichnuts / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 2 łyżeczki mielonego oregano
  • 2 łyżeczki drobno pokrojonej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 szklanka śmietanki sojowej
  • 1 łyżeczka świeżo pokrojonego tymianku
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki suszonych pomidorów
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 arkusz papieru do pieczenia

Opis przygotowania:

Pomidory suszone zalać 2 szklankami wrzącej wody i odstawić na 30 minut. Po tym czasie odcedzić i pokroić drobno. Mąkę przesiać do miski, dodać do niej pokrojoną drobno pietruszkę, oregano, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia i wymieszać. Następnie dodać pokrojone drobno pomidory, ocet, masło roślinne, śmietankę sojową i wyrobić lejące ciasto. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do piekarnika i piec w temp. 220 stopni i na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć, usunąć papier i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów