Sakiewki z kurczakiem i krewetkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3901
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 6 krewetek mrożonych
- 4 płaty ciasta filo
- 4 wąskie liście nori
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 słoik gotowego sosu Uncle Ben's
- 1 słoik gotowego ostrego sosu chili
- 0,5 szklanki letniej wody
- sól
- pieprz
- maggi
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odparować. Piersi kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, pokroić w kostkę, zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy i dodać do ryżu. Krewetki rozmrozić, usunąć części niejadalne i pokroić w kostkę. Smażyć je przez 3 minuty razem z posiekanym drobno czosnkiem, papryką (dwa plastry pozostawić do dekoracji) i dodać do ryżu. Natkę pietruszki drobno posiekać i także dodać do ryżu. Całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi i dobrze wymieszać. Płaty ciasta filo namoczyć letnią wodą, podzielić na kwadraty 10x10 cm i nałożyć na środek wymieszany ryż. Ciasto zwinąć w sakiewki, zawiązać liśćmi nori (uprzednio sparzonymi wrzątkiem), ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz. Sos Uncle Ben's oraz chili wlać do małych miseczek i położyć na talerzu obok sakiewek. Całość udekorować plastrem pokrojonej papryki i natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)