Sakiewki z kurczakiem i krewetkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3901
Sakiewki z kurczakiem i krewetkami
fot. wEnDaLicious / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 6 krewetek mrożonych
  • 4 płaty ciasta filo
  • 4 wąskie liście nori
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 słoik gotowego sosu Uncle Ben's
  • 1 słoik gotowego ostrego sosu chili
  • 0,5 szklanki letniej wody
  • sól
  • pieprz
  • maggi
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Ryż opłukać, ugotować w 2 szklankach lekko osolonej wody i odparować. Piersi kurczaka posolić, oprószyć pieprzem, pokroić w kostkę, zrumienić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy i dodać do ryżu. Krewetki rozmrozić, usunąć części niejadalne i pokroić w kostkę. Smażyć je przez 3 minuty razem z posiekanym drobno czosnkiem, papryką (dwa plastry pozostawić do dekoracji) i dodać do ryżu. Natkę pietruszki drobno posiekać i także dodać do ryżu. Całość doprawić pieprzem, solą oraz maggi i dobrze wymieszać. Płaty ciasta filo namoczyć letnią wodą, podzielić na kwadraty 10x10 cm i nałożyć na środek wymieszany ryż. Ciasto zwinąć w sakiewki, zawiązać liśćmi nori (uprzednio sparzonymi wrzątkiem), ułożyć na blasze do pieczenia i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni na rumiany kolor. Upieczone przełożyć na talerz. Sos Uncle Ben's oraz chili wlać do małych miseczek i położyć na talerzu obok sakiewek. Całość udekorować plastrem pokrojonej papryki i natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów