Stek z ziemniakami i sosem Roquefort
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1302
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 4 łyżki oleju
- 2 steki z polędwicy wołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
- Sos:
- 250 g startego sera Roquefort
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki brandy
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć na talerz. Steki wołowe oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć je na rozgrzanym maśle z olejem na patelni z obu stron po 5 minut. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków na talerzu.
Przygotować sos: rozgrzać brandy na patelni bez tłuszczu i wlać do tego śmietanę kremówkę. Oba składniki dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do tego starty ser Roquefort , doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić do chwili, aż ser rozpuści się całkowicie. Wtedy ściągnąć sos z ognia i polać nim potrawę.
Przygotować sos: rozgrzać brandy na patelni bez tłuszczu i wlać do tego śmietanę kremówkę. Oba składniki dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do tego starty ser Roquefort , doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić do chwili, aż ser rozpuści się całkowicie. Wtedy ściągnąć sos z ognia i polać nim potrawę.
Komentarze (0)