Stek z ziemniakami i sosem Roquefort

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 167
Stek z ziemniakami i sosem Roquefort
fot. balise42 (flickr.com) / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 4 łyżki oleju
  • 2 steki z polędwicy wołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • Sos:
  • 250 g startego sera Roquefort
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki brandy
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, przełożyć je do rondla, zalać wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć na talerz. Steki wołowe oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć je na rozgrzanym maśle z olejem na patelni z obu stron po 5 minut. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni i dodać do ziemniaków na talerzu.

Przygotować sos: rozgrzać brandy na patelni bez tłuszczu i wlać do tego śmietanę kremówkę. Oba składniki dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wsypać do tego starty ser Roquefort , doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i dusić do chwili, aż ser rozpuści się całkowicie. Wtedy ściągnąć sos z ognia i polać nim potrawę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów