Stek z ziemniakami Boulangere

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1909
Stek z ziemniakami Boulangere
fot. jamieanne / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 400 ml bulionu warzywnego z kostki
  • 200 g polędwicy wieprzowej
  • 30 g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 kg ziemniaków
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w krążki. Jedną łyżką oleju wysmarować blachę do pieczenia i nałożyć na nią warstwami pokrojone ziemniaki oraz cebulę. Składniki oprószyć pieprzem, solą i posiekaną natką zielonej pietruszki. Nakładanie warstw w taki sposób powtarzać, aż do wyczerpania składników. Całość zalać bulionem warzywnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i dusić do miękkości warzyw. Warzywa powinny wchłonąć bulion. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do warzyw na talerzu. Polędwicę oprószyć pieprzem oraz solą, podzielić na porcje i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Masło stopić na rozgrzanej patelni z odrobiną posiekanej wcześniej natki zielonej pietruszki i polać usmażoną polędwicę.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów