Stek z ziemniakami Boulangere
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1909
Składniki:
- 400 ml bulionu warzywnego z kostki
- 200 g polędwicy wieprzowej
- 30 g zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki oleju
- 2 cebule
- 1 łyżka masła
- 0,5 kg ziemniaków
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz mięso umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w krążki. Jedną łyżką oleju wysmarować blachę do pieczenia i nałożyć na nią warstwami pokrojone ziemniaki oraz cebulę. Składniki oprószyć pieprzem, solą i posiekaną natką zielonej pietruszki. Nakładanie warstw w taki sposób powtarzać, aż do wyczerpania składników. Całość zalać bulionem warzywnym, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i dusić do miękkości warzyw. Warzywa powinny wchłonąć bulion. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnąć je z piekarnika i wyłożyć na talerz. Fasolkę szparagową pozbawić końcówek, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do warzyw na talerzu. Polędwicę oprószyć pieprzem oraz solą, podzielić na porcje i smażyć na rozgrzanym oleju do miękkości. Gotową ściągnąć z ognia i dodać do potrawy. Masło stopić na rozgrzanej patelni z odrobiną posiekanej wcześniej natki zielonej pietruszki i polać usmażoną polędwicę.
Komentarze (0)