Madeleines
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2478
Składniki:
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżka cukru pudru do posypania
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 kostki masła
Opis przygotowania:
Masło stopić w rondlu i lekko przestudzić. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka wbić do miski, wsypać do tego cukier i razem zmiksować mikserem. Do zmiksowanych składników wsypać powoli wymieszaną mąkę, wlać roztopione masło, ekstrakt waniliowy i nadal miksować, aż do utworzenia się jednolitej masy. Zmiksowane składniki przełożyć na małe foremki przypominające muszelki, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, foremek, przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)