Dorsz w sosie maślanym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3255
Składniki:
- 300 g filetów z dorsza
- 2 pory
- sól
- pieprz
- Sos maślany:
- 200 g masła
- 3 szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka śmietany kremówki
- natka kolendry
Opis przygotowania:
Dorsza oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą i razem z porem przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i ugotować do miękkości. Gotową rybę z porem przełożyć na talerz.
Przygotować sos maślany: szalotki obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojoną drobno natkę kolendry, obrany ze skóry oraz pokrojony drobno imbir, oprószyć pieprzem, solą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego masło, roztopić, wymieszać i wlać sok cytrynowy. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wlać śmietanę, ponownie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do ryby.
Przygotować sos maślany: szalotki obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojoną drobno natkę kolendry, obrany ze skóry oraz pokrojony drobno imbir, oprószyć pieprzem, solą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego masło, roztopić, wymieszać i wlać sok cytrynowy. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wlać śmietanę, ponownie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do ryby.
Komentarze (0)