Dorsz w sosie maślanym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3255
Dorsz w sosie maślanym
fot. ralph and jenny / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
  • 2 pory
  • sól
  • pieprz
  • Sos maślany:
  • 200 g masła
  • 3 szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka śmietany kremówki
  • natka kolendry

Opis przygotowania:

Dorsza oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Rybę oprószyć pieprzem, solą i razem z porem przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze zalanego wodą i ugotować do miękkości. Gotową rybę z porem przełożyć na talerz.

Przygotować sos maślany: szalotki obrać ze skóry i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonych szalotek dodać pokrojoną drobno natkę kolendry, obrany ze skóry oraz pokrojony drobno imbir, oprószyć pieprzem, solą i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Potem dodać do tego masło, roztopić, wymieszać i wlać sok cytrynowy. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, wlać śmietanę, ponownie wymieszać, zagotować, a następnie ściągnąć z ognia i dodać do ryby.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów