Stek z tuńczyka z porem i kiełkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 599
Stek z tuńczyka z porem i kiełkami
fot. takaokun (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 600 steków z tuńczyka
  • 20 g kiełków bazylii zielonej
  • 20 g kiełków bazylii czerwonej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
  • 1 duży por
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • pieprz czarny mielony
  • sól

Opis przygotowania:

Kiełki bazylii opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Stek z tuńczyka pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Następnie dodać do tego kiełki bazylii. Por umyć, odsączyć z wody, pokroić go w cienkie plastry, wyłożyć na rybę i skropić go ciemnym sosem sojowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów