Stek z tuńczyka z porem i kiełkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 599
Składniki:
- 600 steków z tuńczyka
- 20 g kiełków bazylii zielonej
- 20 g kiełków bazylii czerwonej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej cytryny
- 1 duży por
- 1 łyżeczka mielonej papryki chili
- pieprz czarny mielony
- sól
Opis przygotowania:
Kiełki bazylii opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Stek z tuńczyka pokroić w plastry o grubości 1 cm. Następnie wysmarować je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je na rozgrzanej patelni bez tłuszczu po 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ściągnąć je z patelni, wyłożyć na talerz i skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny. Następnie dodać do tego kiełki bazylii. Por umyć, odsączyć z wody, pokroić go w cienkie plastry, wyłożyć na rybę i skropić go ciemnym sosem sojowym.
Komentarze (0)