Spaghetti z karmelizowaną cebulą i koprem naciowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2430
Składniki:
- 40 g makaronu spaghetti
- 1 koper naciowy
- 10 dag tartego parmezanu
- 200 ml wody
- 100 mi białego wina (może być słodkie)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 4 czerwone cebule
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki soku z cytryn
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
- 2 liście bazylii
Opis przygotowania:
Spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimna wodą i przełożyć na talerz. Koper naciowy dokładnie umyć, pokroić na połowę, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i wyłożyć obok makaronu.
Cebule czerwone obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Dodać olej balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i przelać na spaghetti oraz koper naciowy. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować liśćmi bazylii.
Cebule czerwone obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Dodać olej balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i przelać na spaghetti oraz koper naciowy. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować liśćmi bazylii.
Komentarze (0)