Spaghetti z karmelizowaną cebulą i koprem naciowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2430
Spaghetti z karmelizowaną cebulą i koprem naciowym
fot. miikkahoo / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 40 g makaronu spaghetti
  • 1 koper naciowy
  • 10 dag tartego parmezanu
  • 200 ml wody
  • 100 mi białego wina (może być słodkie)
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 czerwone cebule
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki soku z cytryn
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 liście bazylii

Opis przygotowania:

Spaghetti ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przelać zimna wodą i przełożyć na talerz. Koper naciowy dokładnie umyć, pokroić na połowę, ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i wyłożyć obok makaronu.

Cebule czerwone obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Dodać olej balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i przelać na spaghetti oraz koper naciowy. Wszystko posypać tartym parmezanem i udekorować liśćmi bazylii.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów