Sałatka warzywna z rodzynkami i orzechami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3013
Sałatka warzywna z rodzynkami i orzechami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 150 g ciecierzycy w zalewie
  • 150 g zielonego groszku w zalewie
  • 150 g kukurydzy w zalewie
  • 10 dag rodzynek
  • 5 dag orzeszków pinii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kalafior
  • 1 cykoria
  • 1 łyżka czarnych oliwek
  • sól
  • 1 czerwona cebula

Opis przygotowania:

Kalafiora oraz cykorię umyć i osączyć z wody. Kalafiora podzielić na różyczki, zalać 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Ciecierzycę, kukurydzę oraz zielony groszek osączyć z zalewy i połączyć z kalafiorem. Rodzynki sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i dodać do reszty składników. Dodać do tego orzeszki pinii, drobno pokrojoną cykorię, pokrojone na połowy oliwki, cebulę pokrojoną w plastry i oliwę. Całość doprawić do smaku solą, dokładnie wymieszać i przełożyć do miseczki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów