Tatar z homara z karmelizowaną cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1909
Tatar z homara z karmelizowaną cebulą
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mrożonego homara
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki czerwonego wina półsłodkiego
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • sól
  • mielony pieprz biały

Opis przygotowania:

Homara rozmrozić i posiekać drobno do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do homara w misce. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć je na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać cukier brązowy, mieloną kolendrę, po czym wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy wlać do tego ocet balsamiczny oraz czerwone wino. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż połowa płynu ze smażonych składników odparuje. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów