Tatar z homara z karmelizowaną cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1909
Składniki:
- 300 g mrożonego homara
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 czerwone cebule
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki czerwonego wina półsłodkiego
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- sól
- mielony pieprz biały
Opis przygotowania:
Homara rozmrozić i posiekać drobno do miski. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do homara w misce. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać 2 łyżkami oliwy z oliwek, dokładnie wymieszać i przełożyć je na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić ją 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać cukier brązowy, mieloną kolendrę, po czym wymieszać i smażyć do chwili, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wtedy wlać do tego ocet balsamiczny oraz czerwone wino. Całość wymieszać i smażyć pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż połowa płynu ze smażonych składników odparuje. Wówczas wszystko ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu.
Komentarze (0)