Pita z fetą i karmelizowaną cebulą
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2666
Składniki:
- 25 g sera feta
- 4 chlebki pita
- 2 czerwone papryki
- 1 szklanka letniej wody
- pęczek szczypiorku
- Na karmelizowaną cebulę:
- 200 ml wody
- 100 ml czerwonego wina (może być słodkie)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 czerwonych cebul
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe i wlać wino czerwone. Całość przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Do duszonych wlać ocet balsamiczny, wodę, sok z cytryny, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i dusić jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie duszone składniki ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym.
Paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Szczypiorek pokroić drobno. Ser feta pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, następnie kubkiem wyciąć w nich krążki i przełożyć na rozgrzaną, drugą patelnię bez tłuszczu. Chlebki smażyć przez 40 sekund z obu stron, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na usmażoną pitę nałożyć przygotowaną wcześniej, karmelizowaną cebulę oraz pokrojoną paprykę i ser feta. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Paprykę oraz szczypiorek umyć i osączyć z wody. Następnie paprykę pozbawić nasion i pokroić w słomkę. Szczypiorek pokroić drobno. Ser feta pokroić w cienkie plastry. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, następnie kubkiem wyciąć w nich krążki i przełożyć na rozgrzaną, drugą patelnię bez tłuszczu. Chlebki smażyć przez 40 sekund z obu stron, potem ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Na usmażoną pitę nałożyć przygotowaną wcześniej, karmelizowaną cebulę oraz pokrojoną paprykę i ser feta. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)