Tofu z karmelizowaną cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2549
Składniki:
- 400 g tofu
- 2 łyżki mąki
- 2 cebule dymki
- 1 rzodkiew biała
- 1 pęczek szczypiorku
- szczypta startego imbiru
- sól
- Na karmelizowaną cebulę:
- 200 ml wody
- 100 ml białego wina (może być słodkie)
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 5 czerwonych cebul
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 listki laurowe
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Tofu pokroić na kwadraty, obtoczyć w mące, smażyć na złoty kolor w mocno rozgrzanym, głębokim oleju, po czym przełożyć na talerz. Rzodkiew białą umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać do niej szczyptę startego imbiru i soli, wymieszać i dodać do tofu.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebule czerwone obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i wyłożyć wokół tofu. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebule czerwone obrać i pokroić w kostkę. Rozgrzać mocno oliwę na patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek granulowany i smażyć przez 10 minut. Po tym czasie dodać cukier brązowy, wymieszać i smażyć przez 2 minuty. Następnie dodać liście laurowe, wino oraz wodę. Przykryć i dusić przez 7 minut na małym ogniu. Dodać ocet balsamiczny, sok z cytryny, doprawić pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i dusić jeszcze przez 4-5 minut. Całość ściągnąć z ognia i wyłożyć wokół tofu. Wszystko posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)