Kiribath z karmelizowaną cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 721
Kiribath to danie z ryżu gotowanego na mleku kokosowym. Jest tradycyjnym daniem kuchni Sri Lanki. Może być podane zarówno na śniadanie lub jako główne danie.
Składniki:
- 3 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- Do karmelizacji cebuli:
- 2 czerwone cebule
- 2 mielone goździki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 liście curry
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
- 1 zielony kardamon
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 szklanką wody i gotować do chwili jej wyparowania. Wlać do niego mleko kokosowe, doprawić ryż do smaku szczyptą soli i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, przestudzić, podzielić go na porcje i wyłożyć na talerz.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno, zalać ją 0,5 szklanki wody i moczyć przez 30 sekund w kubku. Po tym czasie namoczoną cebulę odcedzić, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wsypać do tego szczyptę soli, cukier brązowy i dobrze wymieszać. Wlać do tego olej, dodać liście curry, pastę z tamaryndowca, zielony kardamon, wsypać mieloną kurkumę, cynamon i dobrze wymieszać.
Całość smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno, zalać ją 0,5 szklanki wody i moczyć przez 30 sekund w kubku. Po tym czasie namoczoną cebulę odcedzić, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wsypać do tego szczyptę soli, cukier brązowy i dobrze wymieszać. Wlać do tego olej, dodać liście curry, pastę z tamaryndowca, zielony kardamon, wsypać mieloną kurkumę, cynamon i dobrze wymieszać.
Całość smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Komentarze (0)