Kiribath z karmelizowaną cebulą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 547
Kiribath z karmelizowaną cebulą
fot. AntanO (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 4.0
Kiribath to danie z ryżu gotowanego na mleku kokosowym. Jest tradycyjnym daniem kuchni Sri Lanki. Może być podane zarówno na śniadanie lub jako główne danie.

Składniki:

  • 3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 szklanka kleistego ryżu
  • 1 szklanka wody
  • szczypta soli
  • Do karmelizacji cebuli:
  • 2 czerwone cebule
  • 2 mielone goździki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 liście curry
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 1 zielony kardamon
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól

Opis przygotowania:

Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 1 szklanką wody i gotować do chwili jej wyparowania. Wlać do niego mleko kokosowe, doprawić ryż do smaku szczyptą soli i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować, przestudzić, podzielić go na porcje i wyłożyć na talerz.

Przygotować karmelizowaną cebulę: cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić drobno, zalać ją 0,5 szklanki wody i moczyć przez 30 sekund w kubku. Po tym czasie namoczoną cebulę odcedzić, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć do chwili, aż zmieni kolor na ciemniejszy. Wtedy wsypać do tego szczyptę soli, cukier brązowy i dobrze wymieszać. Wlać do tego olej, dodać liście curry, pastę z tamaryndowca, zielony kardamon, wsypać mieloną kurkumę, cynamon i dobrze wymieszać.

Całość smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów