Stek wołowy ze szpinakiem i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3594
Składniki:
- 300 g polędwicy wołowej
- 100 ml gotowego ciemnego sosu sojowego
- 50 ml brandy
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1,5 łyżki tartego parmezanu
- 1 liść laurowy
- 1 cebula
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Wołowinę podzielić na porcje, po czym natrzeć pieprzem i solą. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz zmiażdżony czosnek, liść laurowy i smażyć przez 30 sekund. Do smażonych składników wlać ostrożnie brandy, wymieszać i włożyć mięso. Wołowinę smażyć na średnim ogniu po 1 minucie z każdej strony. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Szpinak zalać niewielką ilością wody, zagotować i odcedzić. Odcedzony szpinak przełożyć na rozgrzane masło na patelni, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego tarty parmezan, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wszystko ściągnąć z ognia i dodać do mięsa. Całość zalać gotowym sosem sojowym.
Komentarze (1)
Polędwica zmasakrowana jak...
Jak to wygląda !
Smacznego !