Stek wołowy ze szpinakiem i serem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3594
Stek wołowy ze szpinakiem i serem
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g polędwicy wołowej
  • 100 ml gotowego ciemnego sosu sojowego
  • 50 ml brandy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki tartego parmezanu
  • 1 liść laurowy
  • 1 cebula
  • pęczek szpinaku
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz szpinak umyć i osączyć z wody. Wołowinę podzielić na porcje, po czym natrzeć pieprzem i solą. Rozgrzać olej na patelni, dodać obrany oraz zmiażdżony czosnek, liść laurowy i smażyć przez 30 sekund. Do smażonych składników wlać ostrożnie brandy, wymieszać i włożyć mięso. Wołowinę smażyć na średnim ogniu po 1 minucie z każdej strony. Gotową ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Szpinak zalać niewielką ilością wody, zagotować i odcedzić. Odcedzony szpinak przełożyć na rozgrzane masło na patelni, doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i smażyć przez 1 minutę. Następnie dodać do tego tarty parmezan, ponownie wymieszać i smażyć przez kolejną minutę. Wszystko ściągnąć z ognia i dodać do mięsa. Całość zalać gotowym sosem sojowym.

Komentarze (1)

Polędwica zmasakrowana jak...
Jak to wygląda !
Smacznego !

Podobne przepisy

Więcej przepisów