Bakłażan faszerowany
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2692
Składniki:
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 10 dag orzeszków pinii
- 4 łodygi z natką jarmużu
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżeczka przypraw Vegeta
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć środki. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry (część pozostawić do dekoracji). Kukurydzę osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Potem wymieszać go z pokrojonymi warzywami, kukurydzą, doprawić Vegetą, pieprzem, solą, wlać oliwę z oliwek, dodać orzeszki pinii, dokładnie wymieszać i przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. i piec przez 15 minut. Następnie wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować natką jarmużu oraz czerwona papryką.
Komentarze (0)