Bakłażan faszerowany

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2692
Bakłażan faszerowany
fot. SweetOnVeg / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g kukurydzy w zalewie
  • 10 dag orzeszków pinii
  • 4 łodygi z natką jarmużu
  • 2 czerwone papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 łyżeczka przypraw Vegeta
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Bakłażany przekroić wzdłuż i wydrążyć środki. Cebulę obrać i pokroić w drobna kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry (część pozostawić do dekoracji). Kukurydzę osączyć z zalewy. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Potem wymieszać go z pokrojonymi warzywami, kukurydzą, doprawić Vegetą, pieprzem, solą, wlać oliwę z oliwek, dodać orzeszki pinii, dokładnie wymieszać i przełożyć do wydrążonych bakłażanów. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. i piec przez 15 minut. Następnie wyciągnąć, przełożyć na talerz i udekorować natką jarmużu oraz czerwona papryką.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów