Nduja Calabra

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 7674
Nduja Calabra
fot. Girl Interrupted Eating / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 2 czerwone cebule
  • 4 gałązki świeżego oregano
  • Na nduję:
  • 50 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 50 g wątróbek oliwek
  • 50 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej papryki chili
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 0,5 łyżeczki mielonego oregano
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Świeże oregano umyć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Cebulę czerwoną obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i dodać do oregano. Przygotować nduję: wątróbki drobiowe umyć, przepuścić dwukrotnie przez maszynkę i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać wymieszane mięso, przecier pomidorowy, obie mielone papryki, po czym doprawić do smaku pieprzem, solą oraz oregano. Wymieszać i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem wszystko ściągnąć z ognia, napchać do zawiązanego z jednej strony rękawa foliowego, po czym zawiązać drugi koniec. Całość wstawić do garnka z wodą i zagotować. Zagotowane składniki wyciągnąć z wody, odciąć jeden zawiązany koniec i dodać do składników na talerzu.

Komentarze (1)

Nduja bez peperoncino?