Antrykot wołowy z ziemniakami, serem i cykorią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3591
Składniki:
- 400 g antrykotu wołowego bez kości
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki przyprawy cygańskiej
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 cykoria
- 0,5 kg ziemniaków
- 0,5 szklanki tartego żółtego sera
- sól
Opis przygotowania:
Cykorię umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Ziemniaki obrać ze skóry, zalać 2 l lekko osolonej wody, ugotować, odcedzić i utłuc. Następnie wymieszać je z tartym serem żółtym, pokrojoną cykorią i przełożyć na talerz. Mięso w całości natrzeć pieprzem, solą oraz przyprawą cygańską, po czym przełożyć do brytfanki, zalać sosem sojowym, zmieszanym z miodem i dusić pod przykryciem do miękkości. W czasie duszenia podlewać je wytworzonym sosem. Gotowe wyciągnąć, pokroić na porcje i dodać do ziemniaków.
Komentarze (0)