Papryka zapiekana z bakłażanem i kaszą + sałatka

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 567
Papryka zapiekana z bakłażanem i kaszą + sałatka

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej
  • 4 czerwone papryki
  • 4 żółte papryki
  • 4 małe bakłażany
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • natka zielonej pietruszki
  • Sałatka:
  • 400 g kukurydzy w zalewie
  • 400 g zielonego groszku w zalewie
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 2 gotowane marchewki
  • 1 cebula

Opis przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwona i żółtą oraz bakłażany pozbawić środków. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i wymieszać jej część z ugotowaną wcześniej kaszą gryczaną. Następnie napełnić tym środki wydrążonej wcześniej papryki i bakłażanów. Całość przełożyć do brytfanny, polać roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.

Przygotować sałatkę: kukurydzę oraz groszek zielony odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać do tego gotowaną marchew pokrojoną w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skórki, pokroić drobno i razem z pokruszonym serem twarogowym dodać do całości. Wszystko wymieszać i udekorować pozostałą natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów