Papryka zapiekana z bakłażanem i kaszą + sałatka
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 736
Składniki:
- 400 g kaszy gryczanej
- 4 czerwone papryki
- 4 żółte papryki
- 4 małe bakłażany
- 2 łyżki roztopionego masła
- sól
- pieprz czarny mielony
- natka zielonej pietruszki
- Sałatka:
- 400 g kukurydzy w zalewie
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 200 g białego sera twarogowego
- 2 gotowane marchewki
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i odsączyć z wody. Paprykę czerwona i żółtą oraz bakłażany pozbawić środków. Kaszę gryczaną opłukać pod bieżącą wodą, potem przesypać ją do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno i wymieszać jej część z ugotowaną wcześniej kaszą gryczaną. Następnie napełnić tym środki wydrążonej wcześniej papryki i bakłażanów. Całość przełożyć do brytfanny, polać roztopionym masłem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Wszystko piec do miękkości warzyw. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować sałatkę: kukurydzę oraz groszek zielony odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać do tego gotowaną marchew pokrojoną w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skórki, pokroić drobno i razem z pokruszonym serem twarogowym dodać do całości. Wszystko wymieszać i udekorować pozostałą natką zielonej pietruszki.
Przygotować sałatkę: kukurydzę oraz groszek zielony odsączyć z zalewy i przełożyć do miski. Dodać do tego gotowaną marchew pokrojoną w drobną kostkę. Cebulę obrać ze skórki, pokroić drobno i razem z pokruszonym serem twarogowym dodać do całości. Wszystko wymieszać i udekorować pozostałą natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)