Ziemniaki pieczone z sosiem Bearnaise
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2180
Składniki:
- 2 średnie ziemniaki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- Na sos Bearnaise:
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 30 ml octu winnego
- 4 żółtka jaj
- 2 szalotki
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka sosu Worcester
- 0,5 łyżeczki suszonego estragonu
Opis przygotowania:
Ziemniaki dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć je i przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania. Następnie skropić je oliwą z oliwek, oprószyć szczyptą soli, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C i piec do miękkości. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i lekko przestudzić.
Przygotować sos Bearnaise: szalotki oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Wino przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, potem wlać do tego ocet winny, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone szalotki i czosnek. Następnie wsypać do tego estragon i gotować przez 7 minut Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i lekko przestudzić Żółtka roztrzepać w rondlu trzepaczką razem ze szczyptą soli, pieprzu, sosem Worcester oraz roztopionym masłem i dodać do całości. Wszystko postawić ponownie na małym ogniu, roztrzepać trzepaczką, aby składniki dobrze się wymieszały i lekko zgęstniały (ale nie całkowicie). Kiedy zgęstnieją, ściągnąć z ognia i polać nim upieczone wcześniej ziemniaki.
Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przygotować sos Bearnaise: szalotki oraz czosnek obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Wino przelać na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, potem wlać do tego ocet winny, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Do zagotowanych składników dodać pokrojone szalotki i czosnek. Następnie wsypać do tego estragon i gotować przez 7 minut Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i lekko przestudzić Żółtka roztrzepać w rondlu trzepaczką razem ze szczyptą soli, pieprzu, sosem Worcester oraz roztopionym masłem i dodać do całości. Wszystko postawić ponownie na małym ogniu, roztrzepać trzepaczką, aby składniki dobrze się wymieszały i lekko zgęstniały (ale nie całkowicie). Kiedy zgęstnieją, ściągnąć z ognia i polać nim upieczone wcześniej ziemniaki.
Gotową potrawę posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Komentarze (0)