Kanapki z hummusem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3669
Składniki:
- 4 suszone pomidory
- 1 bagietka
- natka zielonej pietruszki
- Na hummus:
- 400 g ciecierzycy
- 2 łyżki pasty sezamowej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- sól
- pieprz cayenne
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory suszone sparzyć 1 szklanką wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i pokroić w cienkie plastry. Bagietkę pokroić w kromki. Przygotować hummus: ciecierzycę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić, Odcedzoną zmiksować mikserem z pastą sezamową. Do zmiksowanej składników wlać oliwę z oliwek i sok cytrynowy. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu cayenne, mielonym kuminem rzymskim i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki nałożyć na pokrojoną bagietkę. Na koniec dodać do tego pokrojone wcześniej suszone pomidory i wszystko udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)