Grzanki z jajkami i szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1784
Składniki:
- 4 jajka
- 4 plastry szynki wędzonej
- 2 łyżki majonezu
- 2 liście sałaty
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 czerstwa bagietka
- 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej, czerwonej papryki
- szczypta suszonego szafranu
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Sałatę umyć, osączyć z wody i przekroić na połówki. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 2 cm i wrzucić je do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni. Bagietkę smażyć na rumiany kolor na średnim ogniu, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Plastry szynki wędzonej przełożyć na drugą, rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je mielonym pieprzem i lekko zrumienić. Zrumienione ściągnąć z ognia i wyłożyć na usmażoną wcześniej bagietkę. Dodać do tego pokrojone liście sałaty. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową z wody i dodać do składników. Majonez przełożyć do miski, dodać do niego musztardę, razem zmiksować mikserem na jednolitą masę i dodać do całości. Wszystko posypać szczyptą suszonego szafranu i mieloną, słodką papryką.
Komentarze (0)