Stek cielęcy z morelami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 501
Składniki:
- 600 g polędwicy cielęcej
- 400 g moreli
- 3 łyżki masła klarowanego
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz świeżo mielony
- świeży rozmaryn do dekoracji
Opis przygotowania:
Mięso, rozmaryn oraz morele umyć i odsączyć z wody. Mięso podzielić na porcje i osuszyć je na papierowym ręczniku. Morele pozbawić pestek, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w ćwiartki. Mięso oprószyć solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumieni na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Smażąc drugą stronę mięsa, dodać do niego przygotowane wcześniej morele i całość smażyć pod przykryciem do chwili, aż morele zmiękną. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na półmisek i udekorować świeżym rozmarynem.
Komentarze (0)