Stek cielęcy z morelami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 501
Stek cielęcy z morelami
fot. Nikolaydonetsk (elements.envato.com)

Składniki:

  • 600 g polędwicy cielęcej
  • 400 g moreli
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • świeży rozmaryn do dekoracji

Opis przygotowania:

Mięso, rozmaryn oraz morele umyć i odsączyć z wody. Mięso podzielić na porcje i osuszyć je na papierowym ręczniku. Morele pozbawić pestek, obrać ze skórki, a miąższ pokroić w ćwiartki. Mięso oprószyć solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i smażyć z obu stron do chwili, aż się przyrumieni na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Smażąc drugą stronę mięsa, dodać do niego przygotowane wcześniej morele i całość smażyć pod przykryciem do chwili, aż morele zmiękną. Wtedy ściągnąć z ognia, wyłożyć na półmisek i udekorować świeżym rozmarynem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów