Gulasz cielęcy z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3793
Składniki:
- 400 g cielęciny bez kości
- 150 ml białego wina wytrawnego
- 40 g pieczarek
- 4 suszone pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 mała puszka przecieru pomidorowego
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 0,5 kg ziemniaków
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać ze skóry, umyć, zalać lekko osoloną wodą, ugotować, odcedzić, utłuc razem z drobno pokrojonym szczypiorkiem i wyłożyć na środek talerza. Obrać cebulę i czosnek, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodać wołowinę pokrojoną w kostkę, oprószoną solą, pieprzem oraz rozmarynem, zalać winem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie, kiedy mięso będzie miękkie, dodać oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, zeszklić, a potem dodać przecier pomidorowy z puszki oraz drobno pokrojone, suszone pomidory i dusić pod przykryciem do 5 minut. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i wyłożyć obok ziemniaków.
Komentarze (0)