Paprykarz cielęcy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2758
Składniki:
- 50 dag cielęciny bez kości
- 1-2 dag grzybów suszonych
- 6 dag śliwek suszonych
- 2 dag mąki
- tłuszcz
- 8 dag cebuli
- 100 ml śmietany
- sól, pieprz i sok z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku
Opis przygotowania:
Grzyby umyj, namocz, ugotuj i wyjmij, pokrój w paseczki razem z opłukanymi i namoczonymi śliwkami. Mięso umyj, pokrój w kostkę, posyp mąką, zrumień na silnie rozgrzanym tłuszczu. Cebulę obierz, opłucz, drobno pokrój, podsmaż, dodaj do mięsa, skropl wodą i duś do miękkości często mieszając. Śmietanę wymieszaj z pozostałą mąką, dodaj do mięsa razem z grzybami i śliwkami, chwilę pogotuj, dopraw do smaku.
Komentarze (0)