Zupa selerowa

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1746
Zupa selerowa
fot. Ewan-M / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 2 ziemniaki
  • 4 kromki chleba
  • 2 łyżki masła
  • 1 l bulionu warzywnego z kostki
  • 1 duży seler
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • natka zielonej pietruszki
  • kilka kropel Maggi
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skory i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony seler i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotowa zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów