Zupa selerowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1985
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 kromki chleba
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego z kostki
- 1 duży seler
- 1 łyżka śmietany 12%
- natka zielonej pietruszki
- kilka kropel Maggi
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki oraz seler obrać ze skory i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobna kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojony seler i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Po tym czasie wlać do tego bulion warzywny, dodać pokrojone ziemniaki, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, Maggi i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wlać śmietanę, dokładnie wymieszać, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Gotowa zupę posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki i podawać z chlebem.
Komentarze (0)