Knedle z morelami i syropem klonowym

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1146
Knedle z morelami i syropem klonowym
fot. Nikolaydonetsk / elements.envato.com

Składniki:

  • 16 moreli
  • 16 kostek cukru
  • 2 łyżki oleju
  • syrop klonowy
  • gałązki świeżej mięty do dekoracji
  • sól
  • Na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 500 g sera twarogowego
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Opis przygotowania:

Morele umyć, odsączyć wody, przekroić je na połowy i wydrążyć z nich pestki.

Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego ser twarogowy, wbić jajko i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 4 mm i podzielić je na równe kwadraty. Nałożyć na nie przygotowane wcześniej całe morele, a w ich środki włożyć po 1 kostce cukru i całość zlepić ciastem.

Wszystko wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie knedle wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe polać syropem klonowym i udekorować listkami świeżej mięty.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów