Knedle z morelami i syropem klonowym
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1064
Składniki:
- 16 moreli
- 16 kostek cukru
- 2 łyżki oleju
- syrop klonowy
- gałązki świeżej mięty do dekoracji
- sól
- Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 500 g sera twarogowego
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Morele umyć, odsączyć wody, przekroić je na połowy i wydrążyć z nich pestki.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego ser twarogowy, wbić jajko i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 4 mm i podzielić je na równe kwadraty. Nałożyć na nie przygotowane wcześniej całe morele, a w ich środki włożyć po 1 kostce cukru i całość zlepić ciastem.
Wszystko wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie knedle wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe polać syropem klonowym i udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli i cukrem. Dodać do tego ser twarogowy, wbić jajko i wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 4 mm i podzielić je na równe kwadraty. Nałożyć na nie przygotowane wcześniej całe morele, a w ich środki włożyć po 1 kostce cukru i całość zlepić ciastem.
Wszystko wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody z olejem i gotować na średnim ogniu przez 10 minut. Po tym czasie knedle wyciągnąć z wody łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Gotowe polać syropem klonowym i udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)