Móżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3699
Składniki:
- 300 g mózgu cielęcego
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 zielony ogórek
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 czerwona cebula
- 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
- garść świeżej bazylii
- natka zielonej pietruszki
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Móżdżek cielęcy oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w słomkę i połączyć z cebulą. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać z tłuczonymi pistacjami. Następnie móżdżek podzielić na porcje, oprószyć szczyptą sol oraz, pieprzu i zamoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej z pistacjami. Wszystko włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojoną cebulę z ogórkiem i osączone z zalewy kapary. Bazylię rozetrzeć z sokiem cytrynowym i szczyptą soli w misce i polać całą potrawę. Danie udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)