Móżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3699
Móżdżek cielęcy z pistacjami i kaparami
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g mózgu cielęcego
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 zielony ogórek
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 czerwona cebula
  • 0,5 szklanki tłuczonych pistacji
  • garść świeżej bazylii
  • natka zielonej pietruszki
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Móżdżek cielęcy oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w cienkie plastry. Ogórka obrać ze skóry, pokroić w słomkę i połączyć z cebulą. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Na drugi talerz przesypać bułkę tartą i wymieszać z tłuczonymi pistacjami. Następnie móżdżek podzielić na porcje, oprószyć szczyptą sol oraz, pieprzu i zamoczyć w roztrzepanym jajku, a potem w bułce tartej z pistacjami. Wszystko włożyć do rozgrzanego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone przełożyć na talerz. Dodać do tego pokrojoną cebulę z ogórkiem i osączone z zalewy kapary. Bazylię rozetrzeć z sokiem cytrynowym i szczyptą soli w misce i polać całą potrawę. Danie udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów