Specjalne grzanki

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1659
Specjalne grzanki
fot. kimmaki / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 ziemniaki
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • 2 łyżki masła
  • 1 puszka tuńczyka
  • 1 pomidor
  • 1 sałata
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane utłuc na jednolitą masę. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek, przekroić na połowy i ponacinać ostre rogi. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody, część z niej pokroić drobno i dodać do tuńczyka. Do ryby dodać też kukurydzę, odrobinę soli, pieprz i dobrze wymieszać. Pomidora pokroić na ćwiartki. Chleb wysmarować masłem i upiec grzanki na rumiany kolor z obu stron. W upieczonych wyciąć środki, położyć je na talerzu, a wycięte z drugiej strony talerza. Do tego włożyć liście sałaty, na nią położyć jajko, tłuczone ziemniaki, wymieszanego tuńczyka i plaster szynki. Całość udekorować pomidorem i plastrami ogórka.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów