Specjalne grzanki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1659
Składniki:
- 2 kromki chleba tostowego
- 2 ziemniaki
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- 2 łyżki masła
- 1 puszka tuńczyka
- 1 pomidor
- 1 sałata
- 1 mała puszka kukurydzy
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane utłuc na jednolitą masę. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek, przekroić na połowy i ponacinać ostre rogi. Ogórka pokroić na cienkie plastry. Sałatę dobrze opłukać, osączyć z wody, część z niej pokroić drobno i dodać do tuńczyka. Do ryby dodać też kukurydzę, odrobinę soli, pieprz i dobrze wymieszać. Pomidora pokroić na ćwiartki. Chleb wysmarować masłem i upiec grzanki na rumiany kolor z obu stron. W upieczonych wyciąć środki, położyć je na talerzu, a wycięte z drugiej strony talerza. Do tego włożyć liście sałaty, na nią położyć jajko, tłuczone ziemniaki, wymieszanego tuńczyka i plaster szynki. Całość udekorować pomidorem i plastrami ogórka.
Komentarze (0)