Grzanki z sardelami, serem i sałatką

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 1265
Grzanki z sardelami, serem i sałatką
fot. DocteurCosmos (Wikimedia Commons) / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 400 g mozzarelli
  • 300 g sardeli z olejem
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 czerwone papryki konserwowe
  • Sałatka:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek szpinaku
  • 1 pęczek rukoli
  • 1 główka sałaty czerwonej
  • 0,5 łyżeczki ziołowego pieprzu

Opis przygotowania:

Sardele oraz paprykę konserwową osączyć z zalewy. Przygotować sałatkę: szpinak, czerwoną sałatę oraz rukolę umyć i osączyć z wody. Następnie przełożyć razem do jednej miski, skropić oliwą z oliwek, oprószyć ziołowym pieprzem i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu całość wyłożyć na tackę. Kromki chleba zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i ściągnąć z patelni. Na zrumieniony chleb nałożyć pokrojoną w grube plastry mozzarellę. Na patyczki szaszłykowe nałożyć osączone wcześniej sardele oraz paprykę konserwową i nabić to na ser z chlebem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów