Papa a la huancaina
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2943
Papa a la huancaina to peruwiańska przystawka z gotowanych, żółtych ziemniaków w pikantnym, kremowym sosie na bazie białego sera, zwanym huancaina.
Składniki:
- 800 g żółtych ziemniaków
- 4 czarne oliwki w zalewie
- 2 jajka
- 1 główka sałaty lodowej
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- Na sos:
- 200 g białego sera twarogowego
- 200 g krakersów
- 100 ml mleka 2%
- 4 pomarańczowe papryczki chili
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryczki chili
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Sałatę podzielić na liście, umyć odsączyć z wody i przełożyć ją na talerz. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć na talerz z sałatą. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić na połowy.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę pomarańczową pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczkę przełożyć razem na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do miksera. Dodać do nich ser twarogowy, pokruszone na małe kawałki krakersy i całość zalać mlekiem. Wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić ją do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, mieloną czerwoną papryczką chili i polać nią ziemniaki z sałatą na talerzu.
Dodać do tego ugotowane wcześniej jajka, odsączone z zalewy czarne oliwki i wszystko posypać suszoną kolendrą.
Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę pomarańczową pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczkę przełożyć razem na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do miksera. Dodać do nich ser twarogowy, pokruszone na małe kawałki krakersy i całość zalać mlekiem. Wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić ją do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, mieloną czerwoną papryczką chili i polać nią ziemniaki z sałatą na talerzu.
Dodać do tego ugotowane wcześniej jajka, odsączone z zalewy czarne oliwki i wszystko posypać suszoną kolendrą.
Komentarze (0)