Papa a la huancaina

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: ponad 60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 2356
Papa a la huancaina
fot. Feralbt (Wikimedia Commons) / CC-BY 3.0
Papa a la huancaina to peruwiańska przystawka z gotowanych, żółtych ziemniaków w pikantnym, kremowym sosie na bazie białego sera, zwanym huancaina.

Składniki:

  • 800 g żółtych ziemniaków
  • 4 czarne oliwki w zalewie
  • 2 jajka
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
  • sól
  • Na sos:
  • 200 g białego sera twarogowego
  • 200 g krakersów
  • 100 ml mleka 2%
  • 4 pomarańczowe papryczki chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryczki chili
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Sałatę podzielić na liście, umyć odsączyć z wody i przełożyć ją na talerz. Ziemniaki umyć, przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać je ze skóry i przełożyć na talerz z sałatą. Jajka włożyć do kolejnego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu jajka odcedzić, obrać ze skorupek i pokroić na połowy.

Przygotować sos: cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić drobno. Papryczkę pomarańczową pozbawić nasion i pokroić na małe kawałki. Pokrojoną cebulę, czosnek oraz papryczkę przełożyć razem na 2 łyżki rozgrzanego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z ognia i przełożyć do miksera. Dodać do nich ser twarogowy, pokruszone na małe kawałki krakersy i całość zalać mlekiem. Wszystko zmiksować na jednolitą masę, po czym doprawić ją do smaku szczyptą soli, mielonego czarnego pieprzu, mieloną czerwoną papryczką chili i polać nią ziemniaki z sałatą na talerzu.

Dodać do tego ugotowane wcześniej jajka, odsączone z zalewy czarne oliwki i wszystko posypać suszoną kolendrą.

Komentarze (0)