Grzanki z humusem, buraczkami i jajkiem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1173
Grzanki z humusem, buraczkami i jajkiem
fot. Timolina / elements.envato.com

Składniki:

  • 400 g ciecierzycy
  • 200 g tartych buraczków z chrzanem
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 2 jajka
  • 2 listki czerwonej sałaty
  • 2 łyżki pasty sezamowej
  • 2 łyżki kaparów w zalewie
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • pieprz czarny świeżo zmielony
  • sól
  • mięta pieprzowa do dekoracji
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz zioła umyć i odsączyć z wody.

Przygotować humus: ciecierzycę przesypać do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 2 godziny. Po namoczeniu ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Następnie przesypać ją do miksera, dodać do niej obrany ze skóry czosnek, pastę sezamową, wlać do tego sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dobrze zmiksować na jednolitą masę i wymieszać ją z tartymi buraczkami z chrzanem.

Kapary odsączyć z zalewy. Kromki chleba zrumienić z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po czym ściągnąć je z patelni i nałożyć na nie wymieszane składniki z humusem. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Po usmażeniu przełożyć je na kromki z humusem. Wszystko posypać kaparami, natką zielonej pietruszki, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotową przekąskę udekorować listkami czerwonej sałaty oraz miętą pieprzową.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów