Grzanki z tatarem i jajkami

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1861
Grzanki z tatarem i jajkami
fot. kopachinsky (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g mielonej polędwicy wołowej
  • 2 jajka
  • 2 kiszone ogórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kaparów w zalewie
  • 1 bagietka
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Bagietkę przekroić na połowy i lekko ją zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni i przełożyć na deskę. Polędwicę wołową przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do polędwicy w misce. Dodać do tego pokrojone drobno ogórki kiszone i odsączone z zalewy kapary. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem i wymieszać. Po wymieszaniu nałożyć je na zrumienione wcześniej bagietki. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem, świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów