Grzanki z tatarem i jajkami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1861
Składniki:
- 400 g mielonej polędwicy wołowej
- 2 jajka
- 2 kiszone ogórki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka kaparów w zalewie
- 1 bagietka
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz świeżo mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Bagietkę przekroić na połowy i lekko ją zrumienić na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Po zrumienieniu ściągnąć ją z patelni i przełożyć na deskę. Polędwicę wołową przełożyć do miski. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do polędwicy w misce. Dodać do tego pokrojone drobno ogórki kiszone i odsączone z zalewy kapary. Składniki w misce doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, zalać olejem i wymieszać. Po wymieszaniu nałożyć je na zrumienione wcześniej bagietki. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż same białka się zetną. Wtedy ściągnąć je z patelni i dodać do całości. Wszystko posypać sezamem, świeżo zmielonym pieprzem i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)