Grzanki z sercem, szparagami i śliwkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1778
Składniki:
- 30 g zielonych szparagów
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 4 śliwki renklody
- 2 serca jagnięce
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża bagietka
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szparagi oraz śliwki umyć i osączyć z wody. Serca jagnięce pokroić na małe kawałki, usunąć z nich żyłki. Szparagi pokroić na kawałki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu szparagi odcedzić. Bagietkę pokroić na kromki o grubości 1,5 cm i zrumienić je na 3 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni z obu stron. Zrumienione ściągnąć z patelni i wyłożyć na talerz. Czosnek obrać ze skóry pokroić drobno i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać ugotowane wcześniej szparagi oraz pokrojone serca jagnięce. Składniki na patelni doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Po usmażeniu ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na bagietki. Na to nałożyć pokrojone w cienkie plastry śliwki.
Komentarze (0)