Sałatka z pigwą, orzechami i serem

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 2205
Sałatka z pigwą, orzechami i serem
fot. by onnoth / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 40 g sera brie
  • 15 g solonych pistacji
  • 4 owoce pigwy
  • 4 pomidorki cherry
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 czerwona sałata
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • pieprz

Opis przygotowania:

Warzywa oraz owoce pigwy umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Pomidorki cherry pokroić na połówki i dodać do sałaty. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Owoce pigwy obrać ze skóry, przekroić na połówki, usunąć nasiona, miąższ pokroić drobno i wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Smażyć przez 15 minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką na średnim ogniu. Po tym czasie wsypać do tego cukier brązowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia, dodać do tego solone pistacje, wymieszać i oprószyć szczyptą pieprzu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z pokrojoną wcześniej cebulą i dodać do składników na talerzu. Ser brie podzielić na porcje, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko zrumienić i dodać do całości. Całość skropić octem balsamicznym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów