Sałatka z pigwą, orzechami i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3892
Składniki:
- 40 g sera brie
- 15 g solonych pistacji
- 4 owoce pigwy
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki oleju
- 1 czerwona sałata
- 1 czerwona cebula
- 1 łyżka octu balsamicznego
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa oraz owoce pigwy umyć i osączyć z wody. Sałatę czerwoną podzielić na liście i wyłożyć na talerz. Pomidorki cherry pokroić na połówki i dodać do sałaty. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Owoce pigwy obrać ze skóry, przekroić na połówki, usunąć nasiona, miąższ pokroić drobno i wrzucić na rozgrzany olej na patelni. Smażyć przez 15 minut, ciągle mieszając drewnianą łyżką na średnim ogniu. Po tym czasie wsypać do tego cukier brązowy, wymieszać i smażyć jeszcze przez 15 minut. Na 5 minut przed końcem smażenia, dodać do tego solone pistacje, wymieszać i oprószyć szczyptą pieprzu. Usmażone składniki ściągnąć z ognia, wymieszać z pokrojoną wcześniej cebulą i dodać do składników na talerzu. Ser brie podzielić na porcje, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, lekko zrumienić i dodać do całości. Całość skropić octem balsamicznym.
Komentarze (0)