Spaghetti ze szpinakiem i sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 504
Spaghetti ze szpinakiem i sosem pomidorowym
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać na gorąco z sosem pomidorowym. Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do niego szpinak, oprószyć mieloną gałką muszkatołową, szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po czym ściągnąć to z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej spaghetti i wyłożyć na talerz.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów