Spaghetti ze szpinakiem i sosem pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 712
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 300 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wymieszać na gorąco z sosem pomidorowym. Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć z jej nadmiaru. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Po zeszkleniu dodać do niego szpinak, oprószyć mieloną gałką muszkatołową, szczyptą soli, pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie dodać do tego śmietanę, wymieszać i dusić jeszcze przez 1 minutę. Po czym ściągnąć to z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej spaghetti i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)