Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 1933
Spaghetti z kiełbasą w sosie pomidorowym
fot. ilovefood

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżki białego octu winnego Ponti
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine Olitalia
  • 300 g makaronu spaghetti de Cecco
  • 200 g kiełbasy śląskiej
  • 2 puszki krojonych pomidorów z czosnkiem Valfrutta
  • suszona bazylia
  • 1 biała cebula
  • sól i pieprz

Opis przygotowania:

Makaron De Cecco gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek, aby makaron się nie kleił. W międzyczasie na patelni na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy oregano, bazylię i dodajemy ocet winny Ponti. Następnie wlewamy dwie puszki krojonych pomidorów z czosnkiem i całość doprowadzamy do wrzenia. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plasterki kiełbasę śląską i cebulę. Dodajemy kiełbasę do przygotowanego sosu pomidorowego i całość dusimy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem i dekorujemy listkiem bazylii.

Autor: katarzyna_fly

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów