Conchiglioni z serem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1292
Składniki:
- 600 g makaronu conchiglioni
- sól
- pieprz czarny mielony
- Na nadzienie:
- 300 g świeżego szpinaku
- 300 g sera ricotta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- Na sos:
- 4 dojrzałe mocno pomidory
- 2 suszone pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szklanka wrzącej wody
Opis przygotowania:
Makaron conchiglioni wrzucić do ronda z 1,5 l gotującej się lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i przelać go zimną wodą.
Przygotować nadzienie: szpinak umyć, odsączyć z wody i posiekać go drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej szpinak, wsypać mieloną gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i wymieszać z serem ricotta. Następnie po wymieszaniu nadziać tym ugotowany makaron. Całość przełożyć do brytfanki.
Przygotować sos: pomidory umyć, odsączyć z wody i posiekać je drobno. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i również drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do czosnku dodać pokrojone wcześniej pomidory i wsypać suszone oregano. Całość dobrze wymieszać, doprawić o smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 3 minuty. Po tym czasie zmiksować mikserem i przełożyć do makaronu z nadzieniem.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i podawać na ciepło.
Przygotować nadzienie: szpinak umyć, odsączyć z wody i posiekać go drobno. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym maśle na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojony wcześniej szpinak, wsypać mieloną gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz pieprzu, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć go z ognia i wymieszać z serem ricotta. Następnie po wymieszaniu nadziać tym ugotowany makaron. Całość przełożyć do brytfanki.
Przygotować sos: pomidory umyć, odsączyć z wody i posiekać je drobno. Suszone pomidory sparzyć wrzącą wodą, odsączyć z jej nadmiaru i również drobno posiekać. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do czosnku dodać pokrojone wcześniej pomidory i wsypać suszone oregano. Całość dobrze wymieszać, doprawić o smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dusić przez 3 minuty. Po tym czasie zmiksować mikserem i przełożyć do makaronu z nadzieniem.
Następnie wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 175°C i piec przez 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i podawać na ciepło.
Komentarze (0)