Spaghetti w sosie pomidorowym z pieczarkami

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 3506
Spaghetti w sosie pomidorowym z pieczarkami
fot. arnold | inuyaki / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 400 g pomidorów z puszki bez skóry
  • 30 g makaronu spaghetti
  • 20 g pieczarek
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • garstka świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Grzyby oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Pomidory z puszki przelać do miski i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Potem wlać do nich zmiksowane pomidory, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. W tym czasie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, wymieszać go na ciepło z zagotowanymi składnikami i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną na kawałki bazylią i tartym parmezanem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów