Spaghetti w sosie pomidorowym z pieczarkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3506
Składniki:
- 400 g pomidorów z puszki bez skóry
- 30 g makaronu spaghetti
- 20 g pieczarek
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- garstka świeżej bazylii
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Grzyby oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić w drobną kostkę. Pomidory z puszki przelać do miski i zmiksować mikserem. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1,5 minuty. Potem wlać do nich zmiksowane pomidory, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i trzymać w ciepłym. W tym czasie makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości, odcedzić, wymieszać go na ciepło z zagotowanymi składnikami i przełożyć na talerz. Wszystko posypać pokrojoną na kawałki bazylią i tartym parmezanem.
Komentarze (0)