Dorsz ze szpinakiem w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3330
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza
- 200 g mrożonego szpinaku
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki bułki tartej
- pęczek szczypiorku
- oliwa do smażenia
- sól
- pieprz
- Na sos pomidorowy:
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- 0,5 łyżeczki mielonej papryki chili
- sól
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz rybę umyć i osączyć z wody. Filety dorsza oprószyć pieprzem, solą oraz mąką i smażyć na złoty kolor z obu stron na 4 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni. Usmażona rybę osączyć z tłuszczu i przełożyć na talerz. Następnie rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać rozmrożony szpinak, doprawić pieprzem oraz solą, wymieszać, smażyć przez 2 minuty, po czym ściągnąć z ognia i dodać do ryby. Szczypiorek pokroić drobno, podsmażyć na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy na patelni, następnie dodać do tego bułkę tartą oraz szczyptę soli, wymieszać i smażyć przez 40 sekund na małym ogniu, stale mieszając. Usmażone składniki dodać do potrawy.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojonego na drobne kawałki pomidora i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy i mielona paprykę. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Przygotować sos pomidorowy: rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni, dodać obrany i przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojonego na drobne kawałki pomidora i smażyć przez 1,5 minuty. Następnie dodać do tego przecier pomidorowy i mielona paprykę. Doprawić do smaku pieprzem i solą, wymieszać, smażyć jeszcze przez minutę, po czym ściągnąć z ognia i dodać do całości.
Komentarze (0)