Kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 815
Kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym
fot. wuestenigel (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 ml sosu pomidorowego
  • 2 gałązki świeżego szpinaku
  • Kopytka:
  • 250 g mąki pszennej
  • 4 ziemniaki
  • 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Opis przygotowania:

Szpinak umyć, odcedzić z nadmiaru wody i wyłożyć na talerz. Przygotować kopytka: ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dobrze przestudzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na stolnicę, wsypać do tego mąkę, wbić jajko i dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu całość zwinąć w jeden, długi rulon, podsypać go mąką, a następnie pokroić go ostrym nożem na równe kawałki. Wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dodać je do szpinaku na talerzu. Gotowe danie podawać z sosem pomidorowym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów