Kopytka ze szpinakiem i sosem pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 815
Składniki:
- 200 ml sosu pomidorowego
- 2 gałązki świeżego szpinaku
- Kopytka:
- 250 g mąki pszennej
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki mąki pszennej do podsypania ciasta
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- sól
Opis przygotowania:
Szpinak umyć, odcedzić z nadmiaru wody i wyłożyć na talerz. Przygotować kopytka: ziemniaki obrać ze skóry umyć, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, dobrze przestudzić i ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Następnie przełożyć ją na stolnicę, wsypać do tego mąkę, wbić jajko i dobrze wyrobić ręcznie. Po wyrobieniu całość zwinąć w jeden, długi rulon, podsypać go mąką, a następnie pokroić go ostrym nożem na równe kawałki. Wrzucić je do rondla z gotującym się 1,5 l wody z olejem i gotować przez 3 minuty. Po tym czasie odcedzić i dodać je do szpinaku na talerzu. Gotowe danie podawać z sosem pomidorowym.
Komentarze (0)