Spaghetti z wołowiną i serem w sosie bolońskim
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1798
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej bez kości
- 300 g makaronu spaghetti
- 200 ml sosu bolońskiego
- 20 g tartego sera Gouda
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Mięso oraz natką zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i odcedzić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki mięso. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem zalać je sosem Bolońskim i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego ugotowane wcześniej spaghetti i dobrze wymieszać. Całość dusić jeszcze pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko posypać tartym serem Gouda i dusić do rozpuszczenia się sera. Kiedy ser się rozpuści, wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)