Spaghetti z wołowiną i serem w sosie bolońskim

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1798
Spaghetti z wołowiną i serem w sosie bolońskim
fot. Edsel L / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 300 g łopatki wołowej bez kości
  • 300 g makaronu spaghetti
  • 200 ml sosu bolońskiego
  • 20 g tartego sera Gouda
  • 3 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • natka zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

Mięso oraz natką zielonej pietruszki umyć i osączyć z wody. Spaghetti wrzucić do rondla z gotującym się 1,5 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu ściągnąć z ognia i odcedzić. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone na kawałki mięso. Smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem zalać je sosem Bolońskim i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiedy zmięknie, doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, po czym dodać do tego ugotowane wcześniej spaghetti i dobrze wymieszać. Całość dusić jeszcze pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko posypać tartym serem Gouda i dusić do rozpuszczenia się sera. Kiedy ser się rozpuści, wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i udekorować natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów