Spaghetti z boczkiem w sosie z awokado
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4781
Składniki:
- 30 g spaghetti
- 20 g wędzonego boczku w plastrach
- 3 łyżki tartego parmezanu
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki sosu cytrynowego
- 1 dojrzale awokado
- 1 ząbek czosnku
- garstka świeżej bazylii
Opis przygotowania:
Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.
Przygotować sos: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do awokado w mikserze. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, bazylię i wlać sos cytrynowy. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, doprawić przyprawami do smaku i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Całość przełożyć na talerz. Następnie plastry wędzonego boczku pokroić na kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione dodać do potrawy, po czym wszystko posypać tartym parmezanem.
Przygotować sos: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do awokado w mikserze. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, bazylię i wlać sos cytrynowy. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, doprawić przyprawami do smaku i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.
Całość przełożyć na talerz. Następnie plastry wędzonego boczku pokroić na kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione dodać do potrawy, po czym wszystko posypać tartym parmezanem.
Komentarze (1)
Smakowite danie