Spaghetti z boczkiem w sosie z awokado

Oceń:
(1 głos)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 4781
Spaghetti z boczkiem w sosie z awokado
fot. Katrin Morenz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 30 g spaghetti
  • 20 g wędzonego boczku w plastrach
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • Sos:
  • 2 łyżki sosu cytrynowego
  • 1 dojrzale awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • garstka świeżej bazylii

Opis przygotowania:

Warzywa oraz awokado umyć i osączyć z wody. Makaron przełożyć do rondla, zalać go 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić.

Przygotować sos: awokado obrać ze skóry, usunąć pestkę, a miąższ pokroić na małe kawałki do miksera. Czosnek obrać ze skóry i dodać do awokado w mikserze. Dodać do tego natkę zielonej pietruszki, bazylię i wlać sos cytrynowy. Składniki w mikserze zmiksować na jednolitą masę, doprawić przyprawami do smaku i wymieszać z ugotowanym wcześniej makaronem.

Całość przełożyć na talerz. Następnie plastry wędzonego boczku pokroić na kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i zrumienić na średnim ogniu. Zrumienione dodać do potrawy, po czym wszystko posypać tartym parmezanem.

Komentarze (1)

Smakowite danie

Podobne przepisy

Więcej przepisów